De prijs van uranium stijgt, mede dankzij de opkoopwoede van één beleggingsfonds voor grondstoffen dat dagelijks honderdduizenden kilo’s koopt.
De Sprott Physical Uranium Trust heeft bijna 11 miljoen kilo uranium gekocht.
Inmiddels heeft de groothandelsprijs voor uranium het hoogste niveau sinds 2014 bereikt.
De prijs van uranium, een grondstof die wordt gebruikt voor kernenergie, zit in de lift dankzij een beleggingsfonds dat dagelijks duizenden kilo’s koopt, schrijft persbureau Bloomberg.
Sprott Physical Uranium Trust is ’s werelds grootste beleggingsfonds dat daadwerkelijk fysieke grondstoffen aankoopt en niet alleen in ‘papieren’ termijncontracten voor grondstoffen handelt.
Het fonds groeide onstuimig sinds het in juli gelanceerd werd en steeg met meer dan 50 procent in waarde, dit geheel in lijn met de prijs van uranium. Met meer dan 1 miljard dollar aan activa onder beheer schrokt het fonds alle uranium op die het kan inkopen.
Sprott heeft inmiddels al meer dan 10 miljoen kilo uranium gekocht, waaronder 225.000 kilo op één enkele dag, schrijft Bloomberg.
De prijs van termijncontracten voor uranium heeft een niveau van ruim 40 dollar per pond bereikt, het hoogste niveau sinds de uraniumprijs in 2014 kortstondig op 44 dollar per pond noteerde.
Ook de markt helpt een handje: het zware metaal wordt almaar duurder doordat afnemers van uranium, zoals kerncentrales, moeten inspelen op de stijgende vraag naar energie als gevolg van het economische herstel. En om de schaarste compleet te maken: de grootste uraniumproducent, het Kazachstaanse Kazatomprom, heeft onlangs aangegeven de productie in de komende periode juist te willen verlagen, meldt persbureau Dow Jones.
De vraag naar energie heeft ook impact op andere grondstofmarkten. De prijzen van aardgas en ruwe olie zijn dit jaar eveneens fors gestegen.